Projecte "Ruta turísticocomercial d’Elx"

Centre Històric monumental

Amb l’objectiu d’aconseguir una ciutat cada vegada més viva i atractiva per a il·licitans/es i visitants, s’ha actualitzat i ampliat el projecte que es va dur a terme els dos anys anteriors, en col·laboració amb la  Conselleria de Comerç.

 

Amb la distribució d’aquest pla guia durant els mesos d’estiu, es dóna a conéixer la rica oferta comercial i d’oci il·licitana del centre, al voltant de la ruta monumental, visita obligada per als turistes.

 

D’aquesta forma, es conjumina la informació dels edificis i monuments del patrimoni cultural amb el directori de botigues i establiments d’hostaleria situats en el plànol, de manera que es crea aquesta ruta com un producte turístic atractiu.

 

En aquesta ocasió, s’ha ampliat el projecte i s’ha dotat  la  RUTA d’una nova imatge, un logo que concentre el que els ciutadans d’Elx, així com els que ens visiten, poden trobar en el centre històric: un itinerari monumental, en el qual podran gaudir al màxim de l’oci basat en les compres i la gastronomia, units als patrimonis de la humanitat i la bellesa natural del nostre municipi.

Punxa sobre la xinxeta del comerç per a veure la seua informació.

MODA

BELLESA

ALTRES

RESTAURACIÓ

CALÇAT

COMPLEMENTS

ALIMENTACIÓ

MONUMENTS

CENTRE DE VISITANTS / PARC MUNICIPAL / MOLÍ DEL REAL

Al Centre de Visitants s’ofereix un audiovisual espectacular sobre la ciutat. Es troba enclavat dins del Parc Municipal, format pels antics horts de la Mare de Déu, del Xocolater, del Colomer, de Baix i del Real, en la seua major part propietat de la Mare de Déu de l’Assumpció, gràcies al vincle fundat a mitjan segle XVII pel Doctor Nicolau Caro, i que va ser arrendat al municipi. Entre els elements més destacables del Parc Municipal figura el Molí del Real, un antic molí que funcionava amb un salt de les aigües de la sèquia Major. La seua transformació en jardí s’inicià a mitjan segle XX.

Eixint del Parc Municipal al Passeig de l’Estació ens trobem amb l’Espai d’Art, una mostra a l’aire lliure d’escultures contemporànies. Una divertida opció es fer un recorregut pel palmerar i el casc antic amb el tren turístic. Al final de l’avinguda és l’edifici de Tourist Info, de mitjan segle XX i d’inspiració oriental, on podrem obtenir informació detallada sobre la ciutat.

 

ALCÀSSER DE LA SENYORIA / PALAU D´ALTAMIRA / MAHE

L'Alcàsser de la Senyoria és l'edifici on residien els senyors de la ciutat entre els segles XV i XIX. En la construcció es distingeixen tres fases: l'almohade (segles XI i principis del XIII), que s'aprecia en el primer cos de la gran torre i alguns basaments; l'obra dels segles XV i XVI, a què correspon la major part de l’edifici, alçada després de la presa del senyoriu per Gutierre de Cárdenas; i la gran façana sud, del s. XVIII, que oculta el primitiu accés medieval. En l’interior i en la sala contigua de traspalau s'ubica el Museu Arqueològic i d'Història d'Elx (MAHE).

BASÍLICA DE SANTA MARIA

Situada en la plaça de Santa Maria, en el mateix lloc on es trobava la mesquita quan la ciutat va ser conquistada per Jaume I el 1265. L'edifici actual es va començar el 1672 per Francesc Verde i, posteriorment, hi van intervindre nombrosos arquitectes fins a l’acabament de l'obra el 1784. S’hi poden seguir els diferents estils, des de la superació de l'estil desornamentat, fins al neoclàssic pur, passant per la decoració italianitzant de la portada de l'Assumpció, una de les més belles del barroc valencià. Tant aquesta façana com la de Sant Agatàngel, són obres de l'escultor d'Estrasburg Nicolás de Bussi (1680-1682). En l’interior s'escenifica el Misteri d'Elx, declarat Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l'any 2001. Des de la porta de la Comunió (davant de la Calaforra) es pot accedir al Museu de la Mare de Déu de l'Assumpció d'Elx  (MUMAPE), dedicat a la patrona de la ciutat.

MUSEU DE LA FESTA / ERMITA DE SANT SEBASTIÀ

En el seu origen va ser una església gòtica. Des d'ací ix el seguici que acompanya la Mare de Déu per a donar començament a la representació del Misteri d’Elx. L'ermita forma part del Museu Municipal de la Festa, nom amb què es coneix a Elx el Misteri. A continuació, es troba l'antic Hospital de la Caritat, construït en el s. XIV pel Consell de la Vila d'Elx, que funcionaria com a tal fins al s. XVI, època en què va ser transformat en una casa senyorial d'estil renaixentista. En l’interior està la seu del Patronat del Misteri d'Elx i les sales d'assaig de la Capella de cantors.

AJUNTAMENT / CALENDURA

És la casa consistorial més antiga del sud de la Comunitat Valenciana i s’hi reuneix el Consell de la ciutat des de 1445. Inclou la Llotja Medieval, datada el 1441. El 1548, Sebastià Alcaràs va ampliar l'edifici elevant la torre i la va coronar amb una galeria alta. El 1645, es va edificar una nova ala a llevant, sobre els habitatges adossats a la muralla i, el 1790, José Gonzálvez de Coniedo va unificar vans i murs, cosa que li va aportar un aspecte barroc. Al costat de l'Ajuntament s'alça la torre de Calendura, rellotge d'autòmats construït per Alonso Gaytán el 1572. El mecanisme compta amb dues figures, batejades el 1759 com Miquel Calendura, més gran i que fa sonar les hores, i Vicentet Calendureta, més xicotet i que anuncia els quarts.

 

PALAU DE JORGE JUAN

La decoració de taulellets és un dels aspectes destacats d'aquest edifici barroc, un palau de tres plantes que presenta els seus forjats rematats amb sanefes blanques. La seua ubicació era extramurs.

CONVENT DE LA MERCÉ / BANYS ÀRABS

Fundat per l'Orde dels Mercedaris en el segle XIII, va ser reformat durant els segles XVIII i XIX.  Conserva una església de  transició goticorenaixentista. Els elements més destacats són la façana denominada de Santa Llúcia, plenament renaixentista, i el claustre del segle XVIII. En el soterrani es troben restaurats uns banys àrabs. Aquest monument islàmic, datat en la segona meitat del segle XII, estava situat extramurs, en les proximitats de la porta Lucentina o d'Alacant. Consta de tres naus paral·leles voltades, estucades amb llaceries geomètriques.

TORRE DE LA CALAFORRA

Torre almohade de finals del segle XII i principis del XIII, es tracta d'una construcció defensiva que servia per a vigilar l'accés a la ciutat des d'Alacant. És una de les poques d'aquestes característiques que queden a la Comunitat Valenciana.

MUSEU D´ART CONTEMPORANI (MACE)

En ple barri del Raval, va ser inaugurat, el 1980, pel col·lectiu local de pintors creat a finals dels 60, el Grup d’Elx. Està ubicat en l’edifici que va albergar l'Ajuntament de l'antic Raval de la Moreria, construcció barroca de mitjan segle XVII, amb una zona porticada i una llotja en l’angle de ponent, per davall la qual passa el carrer Major d'aquest enclavament d'origen medieval.

CENTRE D’EXPOSICIONS TEMPORALS DEL MACE

Edifici modern situat en el barri del Raval, davant de la façana hi ha dues escultures: una dedicada al pintor Sixto Marco -fundador del Grup d'Elx-, i una altra d'Iluminada García-Torres.

MUSEU PALEONTOLÒGIC (MUPE)

Rèptils marins, rèpliques de dinosaures, restes de mastodonts... Un fascinant univers que ens condueix fins al paleozoic, amb tallers i audiovisuals. Més de 1.200 fòssils i reconstruccions exposades en dues plantes: la inferior, dedicada a la paleontologia en general; mentres que en la superior s'aprofundeix en la història geològica de la província d'Alacant i zones limítrofes.

museu del palmeraR

Conèixer la història, evolució, cultura i característiques del Palmerar històric il·licità permet gaudir-ne amb major intensitat. Per a açò i després de la seua declaració per la Unesco com a Patrimoni Mundial el 2000, l'Ajuntament va decidir crear el Museu i Centre d'Interpretació del Palmerar.

PER A MÉS INFORMACIÓ TURÍSTICA: visitelche.com

RUTA turísticocomercial