PROJECTE RUTA TURISTICOCOMERCIAL D’ELX

Centre comercial Urbà del casc històric

L’Ajuntament d’Elx s’ha acollit al Programa de Dinamització de Centres Comercials Urbans 2016, desenvolupat per les Cambres de Comerç junt amb el Ministeri d’Economia i Competitivitat i en el marc del Pla Integral de Suport a la Competitivitat del Comerç Detallista, que consistix en la identificació i promoció de la ruta turisticocomercial de cada una de les ciutats participants.

 

En concret, el projecte, finançat per la Cambra de Comerç d’Alacant, consistix a crear un producte turístic en el centre històric il·licità, tot partint de la denominada "ruta monumental", senyalitzant els carrers d’eixe sector en què es troben la major part dels comerços de calçat, moda i complements. L’objectiu és promocionar entre els turistes la zona comercial que recorreran en la seua visita als monuments més importants i potenciar la seua visió d’Elx com una ciutat atractiva per a les compres.

Punxa sobre la xinxeta del comerç per a veure la seua informació o tria el tipus de comerç que desitges consultar segons la seua categoria entre les següents:

RUTA TURISTICOCOMERCIAL

MONUMENTS

La ruta monumental comença al Centre de Visitants, on s'ofereix un audiovisual espectacular sobre la ciutat. Es troba enclavat dins del Parc Municipal, format pels antics horts de la Mare de Déu, del Xocolater, del Colomer, de Baix i del Real, en la seua major part propietat de la Mare de Déu de l'Assumpció, gràcies al vincle fundat a mitjan segle XVII pel Doctor Nicolau Caro, i que va ser arrendat al municipi. La seua transformació en jardí s'inicià a mitjan segle XX.

 

Eixint del Parc Municipal al Passeig de l'Estació ens trobem amb l'Espai d'Art, una mostra a l'aire lliure d'escultures contemporànies. Al final de l'avinguda és l'edifici de Tourist Info, de mitjan segle XX i d'inspiració oriental, com el Centre de Visitants on podrem obtenir informació detallada sobre la ciutat.

CENTRE DE VISITANTS I PARC MUNICIPAL

En vorejar el Parc Municipal passem al costat de les restes de la muralla almohade, restaurada fa poc, i d'unes fonts modernes i refrescants que , a més, ofereixen una imatge nocturna molt atractiva gràcies als seus jocs d'il•luminació.

 

Com a fons de la font i integrat en el paisatge del parc, l'Alcàsser de la Senyoria, un edifici que va ser residència dels senyors de la vila d'Elx entre els segles XV i XIX. En la construcció es distingeixen tres fases: l'almohade (segle XI, principi del XIII) que s'aprecia en el primer cos de la gran torre i en alguns basaments; l'obra dels segles XV i XVI, a què correspon la major part de l'edifici, alçada arran de la presa de possessió de la senyoria d'Elx per Gutierre de Cárdenas; i la gran fatxada meridional, del segle XVIII, que oculta l'accés medieval primitiu. Al seu interior i en la sala contigua de rerapalau s'ubica el Museu Arqueològic i d'Histpòria d'Elx (MAHE).

 

ALCÀSSER DE LA SENYORIA / PALAU ALTAMIRA / MAHE

BASÍLICA DE SANTA MARÍA

En travessar la Plaça del Congrés Eucarístic s'arriba a la basílica de Santa Maria, on hi havia la mesquita en conquistar Jaume I la ciutat el 1265. La construcció de l'edifici actual s'inicià el 1672 davall la direcció de Francesc Verde, en què intervingueren posteriorment nombrosos arquitectes fins que les obres de construcció concloqueren el 1783. Es poden seguir els estils diversos, des de la superació de l'estil desornamentat, fins al neoclàssic pur, passant per la decoració italianitzant de la portada de l'Assumpció, una de les més belles del barroc valencià. Tant aquesta fatxada com la de Sant Agatàngel són obres de l'escultor d'Estrasburg, Nicolau de Bussy (1680-1682). A l'interior de la basílica s'escenifica el Misteri d'Elx, declarat el 2001 Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Per la porta de la Comunió (en front la Calaforra), s'accedix al Museu de la Mare de Dèu de l'Assumpció Patrona d'Elx (MUMAPE) dedicat a la patrona d'Elx: la Verge de l'Assumpció.

MUSEU DE LA FESTA I ERMITA DE SANT SEBASTIÀ

Prenem el Carrer Major de la Vila, eix de la Vila Murada, per veure la fatxada de l'ermita de Sant Sebatiá, la qual, en el seu origen, va ser una església gòtica. Des d'aquesta ermita ix el seguici que acompanya la Mare de Déu per donar començ a la representació del Misteri d'Elx. L'ermita forma part del Museu Municipal de la Festa, nom amb què es coneix a Elx el Misteri. En aquest centre d¡interpretació es pot viure un recorregut virtual estimulant sobre el món d'aquesta obra sacrolírica medieval.

A continuació es troba l'antic Hospital de la Caritat, construït al segle XIV pel Consell de la Vila d'Elx, que ho serà fins al segle XVI, època en què va ser transformat en una casa senyorial d¡estil renaixentista. Al seu interior és la seu del Patronat Nacional del Misteri d'Elx i les sales d'assaig de la Capella de cantors.

 

AJUNTAMENT I CALENDURA

En acabar el carrer Major de la Vila i en travesar el Mercat passem per davall un arc d'estil gòtic per veure la fatxada de l'Ajuntament o Casa de la Vila. És la cas consistorial més antiga situada al sud de la Comunitat Valenciana. S'hi reuneix el Consell des del 1445. La llotja medieval dal 1441.

El 1548, Sebastià Alcaràs amplià l'edifici en elevar la torre i coronar-la amb una galeria alta. El 1645 es bastí una nova ala a llevant, sobre els habitatges adossats a la muralla i, el 1790, José Gonzálvez de Coniedo unificà diversos murs i obertures, la qual cosa els aportà un aspecte barroc.

En les proximitats de l'Ajuntament s'alça la torre de Calendura, rellotge d'autòmats construït per Alonso Gaytán el 1572. El mecanisme compta amb dues figuretes, batejades el 1759 com a Miquel Calendura, de major grandària i que fa sonar les hores, i Vicentet Calendureta, més xicotet y que anuncia els quarts.

 

 

PALAU DE JORGE JUAN

 La decoració de taulells és un dels aspectes destacats d’este edifici barroc, un palau de tres plantes que presenta els seus forjats acabats amb sanefes blanques.

La seua ubicació és extramurs. Actualment està ocupat per locals comercials i oficines.

CONVENT DE LA MERCÈ I BANYS ÀRABS

Al costat de la Calaforra és el Passeig de les Eres de Santa Llúcia, on es troba el convent de Nostra Senyora de la Mercé. Fundat per l'orde dels Mercedaris al segle XIII, el convent actual és fruit de reformes successives dels segles XVIII i XIX. Conserva una església de transició del gòtic al Renaixement. Els elements més notables són la fatxada denominada de Sant Llúcia, plenament renaixentista, i el calustre del segle XVIII.

Al ser soterrani s'han restaurat els banys àrabs. Aquest monument islàmic, datat en la segona mitat del segle XII, era fora de les muralles de la vila, prop de la Porta Lucentina o d'Alacant. Consta de tres naus pararl•leles amb voltes, estucades amb llaceries geomètriques.

Al final del Passeig de les Eres de Santa Llúcia ens trobem de tornada a l'Oficina de Turisme. Desde d'ací podem recórrer el Parc Municipal on contemplarem una gran varietat d'espècies botàniques i construccions interessants com el Molí del Real, un molí de la farina medieval mogut per la força de l'agua de la Sèquia Major del Pantà, que rega els horts de palmeres. Una opció divertida és pujar al Tren Turístic i fer una volta pel parc i els seus voltants.

Després de visitar el Museu del Palmerar tornem pel carrer Almòrida a la Glorieta i pugem pel Carrer Ample. Al final del carrer trobarem la estampa impoenent de la Calaforra, torre almohade de finals del segle XII i principi del XIII. És una de les poques d'aquestes característiques que queden a la Comunitat Valenciana. Era una construcció defensiva que servia per a vigilar l'accés a la ciutat del d'Alacant.

TORRE DE LA CALAFORRA

PER A MÉS INFORMACIÓ TURÍSTICA: visitelche.com

COMERÇOS

CalÇAT

Ana Filardi zapatos

Calzados El Cid

Cuplé

Dakota

Kamome

Mayka

Nichi Seijo

Tango

Sara Mawen zapatos

Undiscal confort

Zaguan Shop

Zoak

 

 

Complements

Calcedonia

Duquesa complementos

General óptica

Handtohand

Joyería Javaloyes

Joyería JG

Las Manolitas complementos

Maderas joyería

Maricarmen corseteria

Mazarino joyería

Mercería Espinosa

Mi Sako

Multiópticas

Opticalia

Óptica Sojo

Óptica SoloSol

Owl gafas

Parvati complementos

Relojería Cuadrado

Visionlab

Moda

Anavig

Bambolina Urban

Básico

Canastilla Carelli

Compañía Aérea

Conchetta

Conguitos

Danielli

Debebé infantil

Della moda

Diviniti by Andrea

Don Pepe

El Armario de Carlitos

Ellen

Ésse

Fran Rivera atelier

Gocco infantil

Guppy

Happy junior infantil

Haro World

Ideé

Imán

Julián Moda

La Alcudia Moda

Le Petit Monde

Little Kings moda

Magda Ruiz

Mandarina Kids

Massimo Dutti

Minnistore

October moda

Oysho

Qk moda

Querubín

Quino Exclusive

Pick & Roll

Pilar Checa infantil

Purificación García

Roberto Verino

Rodeo

Sandra Marlo

Siglo Cero

Sólo Ellas

Sorania kids

Tafetán

Tamarit

Thérese

Trócola

Versso

Williot

Xtep

Zara

BelleSa

César Girón peluquería

Gala perfumería

Julia perfumería

Kiko make up milano

Nails factory

Oh my cut!

Sagasta perfumería

Vitra centro de belleza

Yves rocher

 

 

Restauració

7 Pecados

Bravas&Beer

El camarote

La Alacena

Mar i Merlot

New irish pub

Restaurante Taperia Elche

Restaurante Aladia

Taperia Carrer

 

 

ALTREs

Angelitas lanas

El Atelier

Tea shop

Tejidos el Trébol

Tescoma

Récords d'Elx

Séneca libros